”Klipper du så tummar jag”

I dag har jag och keramikern Malwina Kleparska vernissage på Galleri Anna H i Göteborg.

Emilia Ilke, bildkonstnär, född i Uppsala 1984, är bosatt i Stockholm och utbildad på Gerlesborgsskolan i Stockholm 2014–16. 

Malwina Kleparska, keramiker, född i Stockholm 1990, är bosatt i Göteborg och studerade vid HDK/Valand – Högskolan för konst och design, där hon tog sin kandidatexamen i keramik 2016. 

I utställningen “Klipper du så tummar jag” möter vi två konstnärer. Emilia Ilke som arbetar med kollage och Malwina Kleparska som arbetar med keramik. Inför utställningen har de flirtat friskt med varandras lekfulla tillvägagångssätt och låtit sig inspirerats av det gemensamma något naivistiska uttrycket.

Ilkes urklippta former kan här återses i en tredimensionell form, samtidigt som Kleparskas keramiska verk återkommer i kollagen. Gemensamt för de båda konstnärerna är intresset för mönster, matta ytor och ett sug efter ljust gul och dassig blå. En längtan efter sol och salta hav.

Med hantverket i fokus och det analoga och repetitiva skapandet liknar processerna varandra. Ilke målar, klipper och klistrar och Kleparska ringlar och tummar. Resultatet blir en lek mellan det tvådimensionella och tredimensionella.